Gameland

Het Game Portaal van Nederland

Gameland

Welkom op de Gameland review + pagina

Ter overname Gameland.nl


GAMEN EN GLASVEZEL INTERNET | FEATURE
Features / Donderdag - 17 Dec 2020     A+ | a-

We leven tegenwoordig in haastige tijden, waarin elke seconde telt. Of het nu gaat om werk, studie of zelfs gamen, we willen het liefst alles zo snel mogelijk doen. De technologische ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart en dat merk je nu wel met het uitkomen van de PlayStation 5 en de Xbox Series X. Bij snelle consoles hoort natuurlijk ook snel internet, denk hierbij aan glasvezel, en laten we het hier eens over hebben in deze feature!

Anno deze tijd hoort het internet gewoon bij het huishouden en het is zelfs cruciaal als je een beetje fatsoenlijk wilt gamen. Niet alleen heb je een verbinding nodig voor de online multiplayer van games, zoals Call of Duty: Black Ops Cold War, maar ook om toffe games zoals Immortals: Fenyx Rising op je hardeschijf te downloaden. Hell, als je al ziet dat Cyberpunk 2077 een flinke Day One Patch heeft van 40Gb, dan wil je deze zo snel mogelijk binnen trekken zodat je eindelijk welverdiend de game kunt spelen.

Een stabiele en snelle internet verbinding is dus iets wat elke gamer verlangt. Het zal daarnaast niet de eerste keer zijn dat je met een trage verbinding een keer wegvalt in een competitieve game, of zelfs volle bak last hebt van lag. Dat zijn nu net de dingen die je niet wilt, en het kan net het verschil maken tussen een potje winnen, of verliezen in je favoriete game. Wil je zelf eens kijken hoe snel jouw internetverbinding is? Er zijn verschillende handige tools, zoals de website van Speedtest waarmee je de snelheid van je verbinding kunt checken.

Gamen via glasvezel

Met de komst van de next-gen consoles mogen we verwachten dat games grafisch steeds mooier worden, en het is eerlijk gezegd al een heel verschil met een jaar of 5 geleden. Zoals we al eerder stelden, gaat de technologische ontwikkeling steeds sneller en de vereisten aan hardware, om te zorgen dat alles vloeiend loopt en je scherp beeld hebt, worden ook steeds zwaarder. Ook de toevoeging van SSD schijven zorgen voor een constante stroom aan snelheid, zowel qua laadtijden maar ook qua verplaatsen van gegevens. Een ondergewaardeerde en zeker niet te onderschatten factor is dan ook je eigen internetverbinding.

Je hebt een keur aan verbindingen om uit te kiezen van diverse aanbieders. Denk hierbij aan ADSL en kabel, maar als je echt volle bak wilt gaan is glasvezel de meest ideale verbinding om mee te gamen. Dit komt vanwege de enorme snelheden die de verbinding kan behalen en de zeer hoge betrouwbaarheid van het signaal. De periode tussen het versturen en ontvangen van gegevens is erg kort, waardoor je tijdens het gamen geen vertraging ondervindt tijdens heftige gamesessies. Het maakt zelfs niet uit wat de rest van het gezin in huis aan het doen is, want de bandbreedte blijft optimaal. Wil je Netflix streamen, video’s uploaden via Youtube en een groot bestand downloaden op je PC? Geen enkel probleem, want met glasvezel kan dit makkelijk allemaal tegelijk zonder dat je het merkt aan je verbinding.

Hieronder geven we je een overzichtje van welke voordelen je met glasvezel kan ervaren als gamer:

Online Multiplayer

Snel internet is erg belangrijk voor wanneer je games online speelt, helemaal in competitief verband. Denk hierbij aan games waarin reactiesnelheid van belang is, zoals FortniteOverwatch of juist een fighter zoals Mortal Kombat 11 Ultimate. Een fractie van een seconde kan het verschil maken tussen winst en verlies in een onlinegame. Het laatste wat je dan wilt hebben is dat je last hebt van een hoge ping waardoor er lag onstaat. Bij games waarmee je een eigen server op kan zetten om multiplayerpotjes te hosten is snelheid van belang, en dan niet alleen voor jou maar ook bij andere gamers die deelnemen in jouw gehoste game.

Gamestreaming

De game-industrie is langzaam aan het verschuiven en er bestaan al toffe streamingdiensten zoals xCloud Gaming van Microsoft, PlayStation Now van Sony en Google Stadia. Je merkt dat de nadruk van gamen steeds meer komt te liggen op streamingdiensten en andere abonnementservices waarbij je games downloadt zoals de Xbox Game Pass. Dit zijn allemaal diensten die erg veel data verbruiken en het is dan ook ontzettend handig om een super snelle internetverbinding te hebben. Glasvezel is dan ook de perfecte verbinding om te hebben als je gebruik maakt van deze diensten.



Downloaden

Een game downloaden kan een kostbaar tijdsverdrijf zijn, en een download van 100Gb stelt tegenwoordig niets meer voor. Glasvezel internet is gewoon echt heel snel, waarmee je tot maar liefst 1Gbit per seconde kunt downloaden. Zo kun je dus veel sneller je games binnenhalen op je console of je PC en voor je het weet ben je de nieuwste titel aan het spelen. Glasvezel is op dit moment gewoon het snelste type internet dat je kunt krijgen.

Uiteraard kun je via andere middelen zoals ADSL en kabel ook hoge snelheden halen, maar deze kunnen absoluut niet tippen aan het glasvezelnetwerk. Daarnaast is het de enige internetverbinding waarbij je upload-snelheid gelijk is aan je downloadsnelheid, dat is bij de eerder genoemde verbindingen niet niet mogelijk.


Er zijn in Nederland al ruim 2 miljoen huishoudens waar er glasvezel beschikbaar is. Daarnaast hangt bijna alles op het gebied van gaming samen met het internet, en een glasvezelverbinding is dan zeker een welkome toevoeging aan je huishouden als je veel bandbreedte nodig hebt.


Bron: Rowdy Oomen / StarGamers

Terug Terug naar het overzicht Verder
Top