Gameland

Het Game Portaal van Nederland

Gameland

Welkom op de Gameland review + pagina

Ter overname Gameland.nl


AMONG US | REVIEW
Reviews / Maandag - 28 Dec 2020     A+ | a-

Among Us is een game die het afgelopen jaar heel groot is geworden. Het verscheen oorspronkelijk in 2018 voor de PC, maar de game was toen nog niet zo populair. Dankzij de online community en voornamelijk een flink aantal Twitch-streamers heeft de game de populariteit weten te behalen die het nu kent. Among Us is onlangs plotseling verschenen voor de Nintendo Switch, laten we eens kijken of het op dit platform ook leuk is om te spelen.

Hoewel ik zelf niet echt naar streamers kijk en mezelf niet altijd bezig hou met indiegames, moet ik wel zeggen dat ik veel heb gehoord over Among Us. Het is een soort variatie op het welbekende “Wie is de Mol”-principe wat wij in Nederland en België kennen en het uitgangspunt is dan ook om uit te zoeken wie de bedrieger is binnen je ruimtebemanning. 

Voor de onbekenden onder ons: Je wordt in de willekeurig rol geplaatst van bemanningslid of juist als bedrieger. Als je een bemanningslid bent, probeer je gewoon een lijst met taken uit te voeren terwijl je observeert om erachter te komen wie de bedrieger is. Ondertussen saboteert de bedrieger de inspanningen van jou en je team en heeft hij de mogelijkheid om af en toe leden van de bemanning te vermoorden. Als de bedrieger correct wordt ontmaskerd of alle taken zijn voltooid, wint de bemanning. Als de bedrieger wegkomt met zijn streken of juist heel de bemanning heeft weten te vermoorden wint deze partij.

Wie is de knol?

Bijna alles aan de gameplay van Among Us is goed geïmplementeerd, van de gemakkelijk verteerbare regels tot de gamplaymechanics. De taken van de bemanning omvatten zaken als het beheersen van zeer eenvoudige minigames; denk hierbij aan het bevestigen van draden in een kabeldoos, het legen van vuilstortkokers en het vullen van gasflessen om de motoren van brandstof te voorzien. Het is allemaal extreem intuïtief en spreekt voor zich. Het lastigste in deze game is vaak om van punt A naar punt B te gaan, terwijl je probeert niet vermoord te worden. Als bedrieger is het moeilijkste deel het vermoorden van mensen en het saboteren van dingen zonder opgemerkt te worden door andere bemanningsleden. Vanwege al deze elementen zijn er veel strategieën die toegepast kunnen worden en geïmplementeerd, ongeacht in welke rol je je momenteel bevindt. Het goed uitvoeren van je vaardigheden is lonend, vooral wanneer je met een bekwame groep spelers speelt.



Chicken without a head

Dat gezegd hebbende, hangt de hoeveelheid plezier die je zult hebben met Among Us bijna volledig af van de groep spelers waarmee je speelt. Je kunt online spelen met willekeurige spelers of vrienden uitnodigen voor privésessies en er is ook een lokale draadloze multiplayer-optie, maar elke speler zal op zijn eigen Switch moeten spelen. Als jij, net zoals ik, online speelt met willekeurige spelers kan Among Us een frustrerende ervaring worden. Vaak renden de mensen met wie ik speelde als een kip zonder kop rond en riepen ze noodstemmen op om te beslissen wie de bedrieger was voordat er zelfs maar iets gebeurde in een match. Dat kan zeker zeer irritant zijn, maar als je het geluk hebt om met vrienden te spelen die echt bereid zijn om goed te spelen, kan Among Us een hele leuke ervaring zijn.

Zelfs als het je lukt om een ​​solide groep bij elkaar te krijgen, wordt de kern van de gameplay van Among Us vrij snel repetitief. Herleiden wie de bedrieger is, spelen als de bedrieger en het voltooien van taken zijn allemaal vrij simpele prestaties in de kern van het spel. Ook het feit dat de game maar een paar maps kent zorgt voor een gebrek aan variatie.

Finetuning

Among Us is een echte PC game als het gaat om besturing en andere zaken zoals het overleg tijdens de stemmingen. Zo is de besturing niet echt optimaal en kan het nogal verwarrend overkomen. Ook het chatten gaat niet echt heel soepel. De Switch versie kan daarnaast ook nog best wel wat finetuning gebruiken. Om te beginnen kent deze versie dan ook enkele vreemde bugs, zoals het feit dat meerdere spelers hetzelfde dode lichaam kunnen rapporteren, wat resulteert in zinloze back-to-back-stemmen. Een ander vervelend probleem is dat je niet zomaar automatisch aan een online match kunt deelnemen, aangezien de matchmaking en de servers niet echt optimaal werken.

Conclusie

Among Us is een game die gemaakt is om met vrienden online of juist lokaal te spelen. De gameplay is in zijn kern best leuk, maar je zult hoogstwaarschijnlijk geïrriteerd raken tijdens het spelen met willekeurige spelers die duidelijk geen idee hebben wat ze doen. Hoewel het idee achter Among Us ontzettend tof is, is de content nog een beetje karig en zal de game op den duur een beetje repetitief aanvoelen.


Bron: Rowdy Oomen / StarGamers
Terug Terug naar het overzicht Verder
Top