Gameland

Het Game Portaal van Nederland

Gameland

Welkom op de Gameland review + pagina

Ter overname Gameland.nl


OMEN X by HP 17-ap030nd | REVIEW
Hardware / Woensdag - 11 Apr 2018     A+ | a-

Stel: Je hebt een flinke berg geld onder je matras liggen en je bent een gamer die graag geniet van de mooiste graphics en een hogere fps dan dat je die kunt vinden op een console? PC gamen lijkt je wel iets, maar zo’n groot log en lomp bakbeest op je eetkamertafel vind je niks? Dan is er maar één oplossing, genaamd de gamelaptop!

In een markt, verzadigd door diverse merken, is het lastig om het juiste apparaat te vinden. Gelukkig heb je StarGamers, welke je kan helpen bij jouw keuze. Wij nemen de proef op de som en mochten van HP de Omen X 17 uit testen. Deze monster laptop is gebouwd voor gamers welke het beste uit hun hardware willen halen, compleet met 4K-scherm, dikke grafische kaart, snelle processor en een shitload aan andere toeters en bellen.


 

Wajooo

Maar voordat we met cijfers gaan smijten eerst even wat meer over laptop zelf. Door de komst van de Geforce GTX 10xx-serie voor het laptop segment zijn er heel wat nieuwe modellen verschenen bij diverse fabrikanten. Een van deze modellen is dus de HP Omen X 17. Een stijlvolle 17,3 inch laptop met een Geforce GTX1080(!) grafische chip en een kekke 2TB SSD schijf, naast de reguliere 1TB HDD.

Als je qua mobiel gamen kijkt naar de GTX1080, is deze op het moment van schrijven de snelste videokaart die er is voor handen is op laptop gebied. Daardoor mag je het ook wel de ultieme natte droom van elke laptop gamer noemen. Maar is deze laptop zijn geld wel waard, als het vergelijkt met andere laptops? Het topmodel gaat voor ruim 4.000 euro over de toonbank, en dat is een flinke smak geld! Er is ook een zelfde model, met dezelfde processor en grafische kaart, welke voor een wat lager bedrag over de toonbank gaat omdat er verder wat concessies zijn gedaan, waaronder een kleinere SSD en een Full-HD scherm in plaats van 4K. In ieder geval, wij mochten een aantal weekjes met het topmodel spelen en geven je een overzicht.

What’s inside?

Kijken we binnenin de laptop dan zijn er mooie keuzes gemaakt, als het gaat om hardware. Ten eerste is daar de processor: Een Intel Core i7-7820HK. Dit is een quadcore processor die standaard loopt op 2,9GHz en een turbo heeft van maar liefst 3,9GHz, wat betekent dat de processor ongelooflijk snel is, en deze zal ook zeker geen bottleneck vormen voor je gameprestaties.

Als je een beetje verder kijkt dan zie je aan de onderkant een klep. Hier vind je toegang tot de harddisks en het interne RAM geheugen. Het topmodel is voorzien van 32GB DDR4 geheugen welke draait op 2400MHz. Ook is er een harde schijf aanwezig van 1TB en worden we verwend met een 2TB grote SSD. Wat houdt dit in? Nou: Windows is vanuit een koude start binnen 8 seconden opgestart en je games laden sneller dan ooit tevoren.

Er zijn twee soortgelijke varianten van de laptop welke te koop zijn. Hieronder een klein overzichtje:

HP 17-ap030nd (+/- 4.499,00)

  • Intel Core i7-7820HK (4 cores met 2,9 GHz basisfrequentie)
  • 43,9 cm (17,3″) schermdiagonaal UHD (4K)
  • 32GB RAM; 2 x 1TB PCIe SSD + 1TB HDD
  • Nvidia GeForce GTX1080

HP 17-ap010nd (+/- €2.999,00)

  • Intel Core i7-7820HK (4 cores met 2,9 GHz basisfrequentie)
  • 43,9 cm (17,3″) schermdiagonaal
  • 16GB RAM; 2 x 256GB PCIe SSD + 1TB HDD
  • Nvidia GeForce GTX1080

Als je kijkt naar het uiterlijk van de HP Omen X laptop dan kan je stellen dat deze opvalt. De laptop is gemaakt van mat zwart en stevig materiaal, heeft een afwerking van geborsteld aluminium en ziet er gewoon chique uit. Op de achterkant van de openslaande klep vind je het HP Omen-logo wat rood oplicht als je de laptop aanzet. De ventilatoren achter de laptop zijn subtiel geplaatst en hebben wel wat weg van de uitlaat van een futuristisch voertuig. Wel moet gezegd worden dat de laptop last heeft van zijn gewicht, maar wat verwacht je van zo’n “powerhouse”? Het meest opvallende aan het gehele pakket is de grootte van de voeding, welke een mini-laptop opzich is. De hardware, welke in beide apparaten schuilt, moet natuurlijk voldoende voorzien worden van prik. Maar de opvallende grootte en vorm van de voeding deden mijn wenkbrauwen goed fronsen.

Het keyboard kent een rode backlight, wat ervoor zorgt dat de toetsen goed zichtbaar zijn in het donker. De WASD knoppen kennen een extra gekleurd en verlicht randje en dat komt ten goede voor ons als gamer zijnde.


 

De techniek

De grootste en prettigste feature van deze laptop is het scherm. In het topmodel is dit een 17,3 inch IPS paneel welke een 4K resolutie kent. Het systeem kent een prima kijkhoek en een fantastische kleurweergave, maar het 4K-scherm maakt toch wel de meeste indruk.

Beide Omen X laptops kennen in totaal drie 3.0 USB aansluitingen, een Thunderbolt aansluiting die je kunt gebruiken als Mini DisplayPort, en we krijgen een HDMI poort tot onze beschikking. Een VGA uitgang is blijkbaar niet meer van deze tijd, want deze misten wij op onze modellen. De geheugenkaartlezer, LAN poort, wifi-kaart, BluRay drive en de audio aansluitingen zijn ze bij HP gelukkig ook niet vergeten. Wat wellicht een klein minpuntje aan het gehele systeem is, zijn de ingebouwde speakers. Deze missen kracht en er ontbreekt ook een volledig gevoel van bass. Gelukkig is dit euvel makkelijk op te lossen dankzij een headsetje, en welke gamer speelt trouwens zonder zo’n setje op z’n dikke kop? Maar voor de nogal exorbitante bedragen welke deze laptop van eigenaar verwisselen, mag je wel verwachten dat de kwaliteit van het geluid in orde moet zijn.

Benchmark galore

Een gamelaptop draait natuurlijk om gamen (joh!) en hiervoor hebben wij een aantal statistieken opgesteld. In deze statistieken zie je de prestaties van de HP Omen X 17-an030nd (het topmodel) die we bespreken met de 32GB aan werkgeheugen en de GTX1080 grafische kaart. Daarnaast kijken we naar de HP Omen Desktop, welke we al eerder bespraken, met daarin een volwaardige GTX 1080ti grafische kaart en een AMD Ryzen 7 1800X processor. De desktop variant is in theorie ongeveer 30% sneller dan de mobiele variant. Daarbij moet ook op gelet worden dat de GTX1080ti sowieso sneller is dan de reguliere GTX 1080. Hieronder een overzichtje hoe de laptop zich in 4K staande houdt tegenover de HP Omen Desktop.

GTA V

GTA V is geweldig speelbaar met beide systemen, en de gemiddelde fps blijft boven de gewenste 60fps grens op de HP Omen X 17. GTA V is voor de meeste grafische kaarten als processoren best intensief, maar de laptop houdt zich zeer sterk tijdens deze game.

Fortnite Battle Royal

Fornite is niet een hele intensieve game, maar door het gebruik van de Unreal Engine 4 vraagt de game toch aardig wat van je systeem als je de game op 4K gaat draaien. De HP Omen Desktop draait hier zijn hand niet voor om, en blijft op de hoogste resolutie gewoon ruim draaien boven de minimale 60fps welke gewenst is bij dit soort games. De laptop doet het ietwat minder, maar 42 fps is nog best aardig te noemen. Fortnite heeft ondertussen al wel een update gehad, welke de performance aardig heeft opgekrikt. Helaas hebben wij deze niet kunnen testen.

PUBG

PlayerUnknown’s Battlegrounds is een game welke behoorlijk afhankelijk is van je CPU. De AMD Ryzen welke in de HP Desktop zit, is wellicht niet de beste chip die je kan hebben, toch is het ruim voldoende om PUBG goed te kunnen spelen. De schaling tussen de systemen is wel opzienbarend te noemen, want ik had verwacht dat de laptop meer fps zou halen met deze game.

Overwatch

Overwatch is een van de meest gespeelde eSport games op de PC. Goed om te weten dat de HP Omen X laptop totaal geen probleem heeft om de game te draaien in 4K.

Assassin’s Creed Origins

Ubisoft games hebben over het algemeen last van slechte optimalisaties op de PC. Dit omdat de game voornamelijk wordt ontwikkeld voor de consoles, en de PC als een bijproduct wordt gezien. Assassin’s Creed Unity was bijvoorbeeld een grote drama. Met Assassin’s Creed Origins komt Ubisoft terug met weer een goede game in de serie. Op 4K draait de game op beide systemen acceptabel boven de minimale 30 fps grens welke we graag zien bij dit soort games.

Batterijduur en andere zaken

Gamelaptops worden steeds beter en sneller, de technologie staat zeker niet stil als het gaat om hardware. Toch is er bij gamelaptops een bepaald punt wat niet meegroeit, en dat is de duur van de batterij.

Met normaal gebruik (dus surfen en andere minder intensieve taken) gaan beide HP Omen laptops een kleine 3,5 uur mee. Mocht je op de accu willen gamen, dan raad ik dat ten zeerste af. Tijdens het spelen van games merk je dat de batterijduur drastisch lager wordt. Nu is dat niet echt een hele grote schande, want het maakt niet uit welke gamelaptop je koopt, de batterijduur blijft een hekel punt met deze apparaten. Het is daarnaast algemeen bekend dat deze machines gebruikt moeten worden met de stekker in het stopcontact.

Een ander punt is het lawaai wat een dergelijke laptop kan maken. Ik moest vol verrassing bekennen dat de beide HP Omen X laptops uitermate stil zijn in gebruik. Als je eenmaal een leuke en veeleisende game speelt hoor je meestal de ventilatoren aanslaan en voor je het weet zit je op een straaljager te gamen. Dat laatste gaat niet op voor de HP Omen X, want ondanks dat je de fans aan hoort slaan, blijven beide systemen nagenoeg stil.

Conclusie

De HP Omen X 17 is in de eerste instantie een imposante, zware maar stijlvolle laptop. De kracht die het apparaat heeft is ongekend en dit is mede mogelijk gemaakt door de Geforce GTX 1080 grafische chip. De prestaties liegen er niet om, want deze laptop is in principe net zo snel als een desktop met een volwaardige GTX1080 grafische kaart.

Ga je de boel vergelijken en kijk je ook naar de kosten dan is deze laptop zeker het aanschaffen waard. Oké, als je zelf een desktop samenstelt ben je wel wat goedkoper uit maar de technologie in een laptop is eenmaal duurder.Als ik naar dit beestje in zijn geheel bekijk ben ik verliefd geworden. Een krachtige processor, een supersnelle SSD schijf, genoeg connectie mogelijkheden om schermen aan te sluiten. Enige minpunt zijn de beperkt aantal USB-poorten, maar met een hubje is dit goed op te lossen.

Dit alles krijg je in een stevige  en stijlvolle behuizing. Wil je upgraden? Geen probleem want je krijgt ook nog eens makkelijk toegang tot de vervangbare hardware via de onderkant van de laptop.

Ondanks dat de technologie niet stil staat en je hardware constant veroudert, kan ik je beloven dat je de aankomende jaren kan genieten van de nieuwste games op hoge instellingen in 4K. Je zult de consoles in ieder geval ver achter je laten als het gaat om grafische superioriteit, want de HP Omen X 17 blaast deze compleet omver!

 

Bron: Rowdy Oomen / StarGamers

Terug Terug naar het overzicht Verder
Top