Gameland

Het Game Portaal van Nederland

Gameland

Welkom op de Gameland review + pagina

Ter overname Gameland.nl


OMEN by HP 15-dc0980nd | HARDWARE
Hardware / Woensdag - 27 Mar 2019     A+ | a-

Niets is fijner dan mobiel te kunnen gamen. We hebben het dan niet over een spelletje op je telefoon of tablet en zelfs niet je Nintendo Switch. Nee, we hebben het over gamen op een laptop. Overal waar je komt kun je dus genieten van de vetste games op de hoogste en fijnste grafische settings, al kennen deze apparaten wel de nodige beperkingen. Denk hierbij aan accuduur of gehalveerde prestaties als je zonder stekker aan het gamen bent. Ondanks dat alles is een gaminglaptop een goed alternatief als je niet zit te wachten op een log en lompe kast in je kamer en iets wat je mee kan nemen naar je vrienden.

Er zijn een heleboel merken waar je uit kunt kiezen als het gaat om gaminglaptops, en daardoor kan het ontzettend lastig zijn om het juiste apparaat te vinden die bij jou past. OMEN by HP levert een hele stijlvolle lijn laptops en heeft voor elke portomonnee wel een leuke setup. Zo is daar dus de OMEN 15 die in een keur aan opstellingen te verkrijgen is. Wij kregen een exemplaar om te testen en vertellen je er alles over in deze review.

Goed gemutst

Voordat we technisch gaan doen en met cijfers gaan smijten, gaan we eerst even naar de laptop kijken. Ondanks dat Nvidia is gekomen met de mobiele GTX 20xx reeks aan grafische kaarten, is deze OMEN laptop nog uitgerust met een GTX 1060 grafische chip. De flitsende laptop kent daarnaast ook een snelle 256GB SSD schijf, naast de reguliere 1TB HDD.

Als je qua mobiel gamen kijkt naar de GTX1060, is dit een redelijke videokaart die veel nieuwere games op “high” zal draaien op een Full HD resolutie. Het is meer een instapmodel gaming laptop, waarmee je lekker uit de voeten kunt met populaire competitieve games zoals Overwatch en Fortnite. Toch zal de laptop ook nieuwe singleplayer games draaien als Assassin’s Creed Odyssey en Shadow of the Tomb Raider. Maar is deze laptop zijn geld wel waard? De OMEN 15 die wij onder de loep nemen kost net iets meer dan € 1.500 en om eerlijk te zijn is dit een goede prijs. Wij mochten in ieder geval een aantal weekjes met deze laptop spelen en geven je een overzicht wat je hiervan mag verwachten.

Wat zit erin?

Kijken we binnenin de laptop, dan zijn er als het gaat om de hardware mooie keuzes gemaakt. Ten eerste is daar de processor: Een Intel Core i7-8750H. Dit is een processor met zes kernen die standaard loopt op 2,2GHz en een turbo heeft van maar liefst 4,1GHz, wat betekent dat de processor ongelooflijk snel is, en deze zal ook zeker geen bottleneck vormen voor je gameprestaties.

Als je een beetje verder kijkt dan zie je aan de onderkant een klep. Hier vind je toegang tot de harddisks en het interne RAM geheugen. Het topmodel is voorzien van 16GB DDR4 geheugen welke draait op 2666MHz. Ook is er een harde schijf aanwezig van 1TB en worden we verwend met een 128GB grote SSD. Wat houdt dit in? Nou: Windows is vanuit een koude start binnen 8 seconden opgestart en je games laden sneller dan ooit tevoren.

Stijlvol slank

Als je kijkt naar het uiterlijk van de HP Omen 15 laptop dan kan je stellen dat deze opvalt. De laptop is gemaakt van mat zwart en stevig materiaal, heeft een afwerking van geborsteld aluminium en ziet er gewoon chique uit. Op de achterkant van de openslaande klep vind je het HP Omen-logo wat rood oplicht als je de laptop aanzet. De ventilatoren achter de laptop zijn subtiel geplaatst en hebben wel wat weg van een uitlaat van een futuristisch voertuig. Door de GTX1060 grafische chip is de laptop ook opvallend dun en weegt deze maar 2,5 kilo. Het meest opvallende aan het gehele pakket is de grootte van de voeding, welke best groot te noemen is. De hardware, welke in beide apparaten schuilt, moet natuurlijk voldoende voorzien worden van prik. Maar de opvallende grootte en vorm van de voeding deden mijn wenkbrauwen goed fronsen.

Het keyboard kent een rode backlight, wat ervoor zorgt dat de toetsen goed zichtbaar zijn in het donker. De WASD knoppen kennen een extra gekleurd en verlicht randje en dat komt ten goede voor ons als gamer zijnde.
De grootste en prettigste feature van deze laptop is het scherm. In dit model is het een 15” inch Full HD IPS paneel met een refreshrate van 144hz. Het systeem kent een prima kijkhoek en een goede kleurweergave, met een matte afwerking zodat het allemaal niet reflecteert. Ondanks het prettige scherm, moet ik zeggen dat ik de scharnieren en het scherm zelf nogal gammel aan vond voelen als je deze uitklapt. Ik had zelf wat meer stevigheid verwacht bij een laptop als deze.

De laptop kent in totaal drie 3.1 USB aansluitingen, 1 keer een USB type-C aansluiting en we krijgen een HDMI poort tot onze beschikking. Een VGA uitgang is blijkbaar niet meer van deze tijd, want deze miste ik op de laptop. De geheugenkaartlezer, LAN poort, wifi-kaart en de audio aansluitingen zijn ze bij HP gelukkig niet vergeten. Een klein gemis is een optische drive, waardoor je dus geen blu-rays of andere schijfjes kwijt kunt in deze laptop. Wat wellicht een klein minpuntje aan het gehele systeem is, zijn de ingebouwde speakers. Dit is stiekem een kwaaltje bij de OMEN reeks, want dit hebben wij al meerdere malen opgemerkt bij andere laptops. Ook deze missen kracht en er ontbreekt ook een volledig gevoel van bass. Gelukkig is dit euvel makkelijk op te lossen dankzij een headsetje, en welke gamer speelt trouwens zonder zo’n setje op z’n hoofd?
Cijfertjes enzo

Een gamelaptop draait natuurlijk om gamen (joh!) en hiervoor hebben wij een aantal statistieken opgesteld. In deze statistieken zie je de prestaties van de HP Pavilion Gaming 15 die we bespreken. Daarnaast kijken we naar een oudere gaminglaptop van Asus, namelijk de ROG G751 JY met een Geforce GTX 980m videokaart.

GTA V

GTA V is geweldig speelbaar met beide systemen, en de gemiddelde fps blijft boven de gewenste 60fps grens op High. Ga je de game met alle toeters en bellen draaien dan heeft het systeem er wel aardig wat moeite mee. GTA V is voor de meeste grafische kaarten als processoren best intensief, maar de laptop houdt zich zeer sterk tijdens deze game.

Fortnite Battle Royale

Fornite is niet een hele intensieve game, maar door het gebruik van de Unreal Engine 4 vraagt de game toch aardig wat van je systeem. De Omen 15 doet het goed, en komt boven de gewenste 60 fps uit.

Overwatch

Overwatch is een van de meest gespeelde eSport games op de PC. Goed om te weten dat de Omen by HP 15 totaal geen probleem heeft om de game te draaien in op Ultra settings.

Assassin’s Creed Odyssey

Ubisoft games hebben over het algemeen last van slechte optimalisaties op de PC. Dit omdat de game voornamelijk wordt ontwikkeld voor de consoles, en de PC als een bijproduct wordt gezien. Assassin’s Creed Unity was bijvoorbeeld een grote drama. Met Assassin’s Creed Odyssey komt Ubisoft terug met weer een goede game in de serie. De game houdt het acceptabel en komt net boven de minimale 30 fps grens uit welke we graag zien bij dit soort games.

Accuduur en straaljager dingen

Gamelaptops worden steeds beter en sneller, de technologie staat zeker niet stil als het gaat om hardware. Toch is er bij gamelaptops een bepaald punt wat niet meegroeit, en dat is de duur van de batterij.

Gelukkig is de OMEN 15 niet zo’n energieslurper als zijn grotere OMEN broeders met een dikke GTX1080 chip. Met normaal gebruik (dus surfen en andere minder intensieve taken) gaat de laptop zo’n 6,5 uur mee. Mocht je op de accu willen gamen, dan raad ik dat ten zeerste af. Tijdens het spelen van games merk je dat de batterijduur drastisch lager wordt. Nu is dat niet echt een hele grote schande, want het maakt niet uit welke laptop je koopt, de batterijduur blijft een hekel punt met deze apparaten als het gaat om gamen. Daarnaast lever je ook kracht in en zal de videokaart niet optimaal werken. Je mag er vanuit gaan dat je ongeveer 1,5 uur kan gamen zonder stekker.

Een ander punt wat ik wel even kwijt wil is dat de OMEN 15 nogal wat lawaai kan maken. Ook als de laptop idle is, zal je regelmatig opmerken dat de ventilatoren eventjes flink aanslaan. Dit heeft uiteindelijk te maken met het feit dat dit een slanke en compacte laptop is, en het natuurlijk zo veel mogelijk zijn warme lucht kwijt moet. Als je gaat gamen zul je ook opmerken dat de fans ook snel op volle kracht gaan draaien. Het is niet het geluid van een straaljager, maar het kan zonder headset nogal storend zijn.

Conclusie

De OMEN 15 is een slanke en stijlvolle laptop, welke krachtig genoeg is om populaire games op hoge settings af te spelen. Dit komt uiteraard door de kracht van de Geforce GTX 1060. De prestaties zijn gewoon goed voor het geld dat je neerlegt voor deze laptop. Met een krachtige processor, een supersnelle SSD schijf en met genoeg connectie mogelijkheden om hardware aan te sluiten, is dit zeker een goede koop. Enige minpunt is het lawaai die de laptop kan maken als je een veeleisende game aan het spelen bent.


Bron: Rowdy Oomen / StarGamers
Terug Terug naar het overzicht Verder
Top