Gameland

Het Game Portaal van Nederland

Gameland

Welkom op de Gameland review + pagina

Ter overname Gameland.nl


LG ULTRA GEAR 27GL850 MONITOR | REVIEW
Reviews / Donderdag - 23 Apr 2020     A+ | a-

Zo nu en dan krijgen wij op onze redactie nog weleens wat hardware binnen en het testen van beeldschermen is dan ook niet iets nieuws bij ons. Onlangs kregen wij van LG de UltraGear 27GL850 opgestuurd met de vraag of wij de monitor eens onder de loep wilden nemen. Onze bevindingen vind je dan ook hieronder!

De LG 27GL850 monitor is misschien niet het mooiste beeldscherm die wij hebben mogen testen, maar zijn uiterlijk is alsnog niet verkeerd. Het scherm is aan drie zijden randloos en kent een veelzijdige ergonomie. Ook kent de monitor een low-haze antireflectiecoating die veel reflecties weet te weren en ervoor zorgt dat de beeldkwaliteit behouden blijft.

Qua connectiviteit zijn er onder meer twee HDMI 2.0-poorten, een enkele DisplayPort 1.4-ingang, een aansluiting voor een headset en een dubbele USB 3.0-hub. De monitor zelf kent geen ingebouwde speakers. Een andere opmerking is dat de HDMI-connectoren 1440p tot 144Hz ondersteunen met G-Sync van Nvidia, maar het AMD FreeSync-bereik is beperkt tot een refreshrate van 100Hz.



Gebaseerd op een Nano IPS-paneel met 98% DCI-P3-kleurengamma (135% sRGB), biedt de LG UltraGear 27GL850 prachtige en levendige kleuren met 10-bits kleurondersteuning. Bovendien blijven de kleuren in vrijwel elke hoek perfect dankzij de brede kijkhoeken van 178 graden.

De monitor ondersteunt daarnaast ook HDR (High Dynamic Range), maar deze maakt eigenlijk niet zoveel indruk. De monitor kan het HDR10-signaal van bepaalde content goed weergeven, maar mist local dimming, waardoor zwart alsnog een beetje wazig lijkt door de vervaagde kleuren. Het heeft ook een maximale helderheid van slechts 350 nits, wat meer dan helder genoeg is voor regelmatig gebruik, maar verre van de ideale 1.000 nits als het gaat om tonen van HDR-content.  Het implementeren van een goede local dimming oplossing zou ook de prijs van de monitor aanzienlijk verhogen. De beeldkwaliteit van het LG 27GL850-scherm is dus uitstekend gezien de prijs. De resolutie van 1440p zorgt voor een optimale pixeldichtheid op deze 27-inch monitor wat zorgt voor duidelijke en scherpe details.



Nu hebben monitorfabrikanten nog weleens de neiging om de specificatie van de responstijdsnelheid van een beeldscherm te overschatten. LG beweert dat de 27GL850 een ververssnelheid van 1 ms heeft bij gebruik van de ‘Faster’ preset. Er zijn in totaal vier overdrive-modi: Off, Normal, Fast en Faster. Hoewel de snelste modus technisch gezien 1 ms kan bereiken (of er heel dichtbij komt), zorgt het wel voor wat Ghosting op het scherm. Gelukkig heeft de Fast preset dit niet, en ondanks dat deze de 1ms niet haalt, zorgt het wel voor de beste prestaties met dit scherm. Dankzij een onmerkbare input lag van rond de 4ms, zijn de prestaties tijdens het gamen op deze monitor boterzacht en responsief te noemen en is het uitermate geschikt om professioneel mee te gamen. 

De LG 27GL850 144Hz gamingmonitor is gecertificeerd door NVIDIA als G-SYNC-compatibel, dus diegene met een GeForce grafische kaart kan met een gerust hart deze monitor aanschaffen. G-Sync zorgt ervoor dat je met een variabele frame-rate jouw games kunt spelen, waardoor je alsnog gebruik kunt maken van de 144Hz. Wat opmerkelijk is, is dat het FreeSync-bereik van de LG 27GL850 beperkt is tot 100 Hz via HDMI, waardoor AMD gebruikers niet optimaal gebruik kunnen maken van deze monitor.

Een ander ding om in gedachten te houden over de LG 27GL850 is dat het scherm een IPS-gloed heeft, wat vaak voorkomt bij deze panelen. Door de hoeveelheid IPS-gloed en backlight-bleeding lijkt het alsof het rond de hoeken van het scherm gloeit, maar met een beetje tweaken is dit nog aardig te beheersen.



Het OSD-menu (On-Screen Display) van de LG 27GL850 is overzichtelijk en gemakkelijk mee te navigeren dankzij de joystick onder de onderste rand van de monitor. Zo kent de monitor een grote keur aan vooraf gekalibreerde beeldinstellingen die je kunt gebruiken in de “Game-Mode” van de monitor. Denk hierbij aan FPS, RTS, Vivid, Reader en HDR. Ook zijn er twee gamerprofielen die je kunt gebruiken om je eigen instellingen aan te passen en op te slaan.



Andere functies zijn onder meer Black Stabilizer (verbetert de zichtbaarheid in donkere games), Cross Hair (aangepaste crosshair-overlays) en geavanceerde beeldaanpassingen, waaronder drie gamma-voorinstellingen, handmatige aanpassing van de kleurtemperatuur in stappen van 500K, handmatige aanpassing van rode, groene en blauwe kleur, en meer.



 

Conclusie

Al met al is de LG 27GL850 een van de betere 27-inch QHD monitoren met een IPS paneel die een refreshrate van 144Hz kent. Het biedt ongelooflijk levendige en nauwkeurige kleuren en kent goede prestaties tijdens het gamen. De prijs van de LG 27GL850 ligt ergens rond de € 450,- en dat is een schappelijke prijs-kwaliteitverhouding voor wat je krijgt.


Bron: Rowdy Oomen StarGamers
Terug Terug naar het overzicht Verder
Top