Gameland

Het Game Portaal van Nederland

 

 

Ondernemen met Twitch

Hoe ga je te werk?

Je hebt een kanaal op Twitch en gaat enhousiast aan de slag met het streamen……maar hoe krijg je kijkers naar jouw kanaal? Als eerste moet je het tijdens het gamen niet vergeten om er (relevant) commentaar bij te geven. Dit maakt het interessanter voor de kijkers. Anders wordt het een zwijgend gebeuren en haakt men af. En in welke taal ga je dit doen? Met Engels kun je weliswaar een groter publiek trekken, maar als je dit niet zo goed beheerst gaat dat niet werken. Met een chatfunctie kun je de kijkers erbij betrekken en krijg je meer interactie.

Wanneer je gaat streamen zul je niet direct veel kijkers hebben, dan wellicht alleen vrienden of bekenden die je van tevoren hebt ingelicht. Het is niet te voorspellen hoe snel de aantallen zullen oplopen, dat is een kwestie van geduld en volhouden!

Chatten

Omdat Twitch een hele interactieve website is, moet je de chat goed in de gaten houden. Kijkers willen graag zo gauw mogelijk reactie op een vraag, dus wacht niet te lang met antwoorden. Omdat kijkers ook later kunnen inschakelen worden bepaalde vragen misschien wel vaker gesteld. Dit kan irritant zijn, maar dit laat je uiteraard niet merken! Blijf altijd netjes en geef gewoon antwoord.

Informatie op jouw Twitchpagina

Voeg wat persoonlijke info toe aan jouw pagina. Dit is zichtbaar voor elke kijker! Omschrijf bijvoorbeeld welke (soort) games je speelt en op welke dagen je gaat streamen. Een dergelijk overzicht is handig voor de kijkers en je hebt meer kans dat ze terugkomen.

Hoe maak je bekend dat je op Twitch zit?

Als je actief bent op social media (en wie is dat niet tegenwoordig!) kun je makkelijk laten weten waar je mee bezig bent. Door het delen van berichten kun je het aantal kijkers en volgers uitbreiden. Ook kun je hier laten weten wanneer je online bent op Twitch.

Geld verdienen

Optie Donaties
Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met het streamen. Dit wordt pas interessant als je een redelijk stabiel (groeiend) aantal kijkers hebt. Je kunt bijvoorbeeld een donatiebutton toevoegen, waarmee kijkers jou een donatie kunnen sturen. Dit doen ze als ze jou wat gunnen en jouw stream waarderen.

Optie Subscribers (abonnees)
Dit zijn kijkers die lid worden van jouw Twitchkanaal. Voor dit lidmaatschap betalen ze een paar dollar en krijgen in ruil daarvoor bijvoorbeeld extra smilies bij het chatten. Of je organiseert wedstrijden die alleen voor hen bestemd zijn. De helft van het contributiebedrag is voor jou.

NB: deze optie is alleen mogelijk als je een partnerschap met Twitch hebt afgesloten. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden zoals een minimum aantal kijkers en regelmatig streamen. Kijk voor meer informatie en aanmelding op de site van Twitch.

Optie Adverteren
Wanneer je een partnerschap met Twitch hebt kun je ook advertenties plaatsen. Je kunt zelf bepalen of en wanneer je dit doet. Bedenk wel dat teveel advertenties storend zullen werken, waardoor je kijkers afschrikt. Dit geldt ook voor verkeerde timing tijdens het streamen. Hoeveel je dit uiteindelijk gaat opleveren is uiteraard afhankelijk van het aantal kijkers en de advertenties. Hou er rekening mee dat veel kijkers advertentieblockers hebben. Ook subscribers krijgen geen advertenties te zien.

Uitbetaling door Twitch

Je krijgt per maand betaald voor de subscribers en advertenties. Dit gebeurt zo'n 45 dagen na de laatste dag van de maand. Deze marge wordt door Twitch gehanteerd zodat zij er zeker van zijn dat zij het geld van de adverteerders binnen hebben. Tevens wordt er pas uitbetaald als er meer dan 100 dollar mee gemoeid is. Zo niet, dan wordt het (lagere) bedrag meegenomen naar de volgende maand.

Tenslotte
In eerste instantie ga je streamen omdat je jouw medegamers graag wilt laten zien waar je mee bezig bent. Als je er in de loop van de tijd nog wat geld mee kunt verdienen, is dit alleen maar meegenomen. Een enkeling zal er misschien van kunnen leven, of nog mooier, rijk van kunnen worden. Een zekerheid is dit natuurlijk niet. Maar…..zeg nooit nooit.

Dochterpagina's
Twitch
Twitch-Streamers