Gameland

Het Game Portaal van Nederland

   

Wat is Twitch

Twitch is een videosite, gericht op het live streamen van computerspellen (games). In 2011 opende Twitch als een spin-off van Justin.tv, welke in 2007 was gestart en daarna uitgroeide tot het grootste videoplatform ooit. De CEO van Twitch (tevens medeoprichter van Justin.tv) is de Amerikaan Emmet Shear (geb. 1983). In februari 2014 werd Justin.tv officieel hernoemd naar Twitch Interactive Inc. In datzelfde jaar ging het gerucht dat Google (ook eigenaar van YouTube) Twitch wilde overnemen.

In augustus 2014 werd echter bekend dat Amazon.com de site voor zo’n 970 miljoen dollar had overgenomen. Volgens Emmet Shear geeft dit ruimte om meer te doen voor de gaming community dan als zelfstandig bedrijf. En beiden hebben ze een rotsvast vertrouwen in de toekomst van het gamen. Gezien de wereldwijde groei van de gaming industrie zal ook niemand dit ontkennen!

Hoe werkt Twitch

Gebruikers (gamers) kunnen live uitzendingen via de site streamen, zodat miljoenen mensen dit kunnen zien. Twitch zendt ook electronic sports (afgekort tot e-sport of eSport) toernooien uit en je kunt er gamegerelateerde talkshows bekijken.

Op Twitch zijn duizenden kanalen beschikbaar die worden beheerd door gamers en bedrijven die hiermee games recenseren of toernooien uitzenden. Voor speluitgevers is Twitch natuurlijk een ideaal uithangbord! Naar schatting produceren maandelijks meer dan 1 miljoen streamers content. In principe is de dienst gratis en het kijken naar andere uitzendingen ook, maar je kunt je ook abonneren op verschillende kanalen die wat extra’s bieden (zoals chatten).

Waarom is Twitch trending

Twitch is ontzettend populair! Gemiddeld trekt de dienst zo’n 45 miljoen kijkers per maand en staat het in de top 4 van online verkeer in Amerika. Er zijn diverse redenen voor aan te voeren; je krijgt een goede indruk van een game zonder deze te hoeven kopen, je kunt een compleet spel uitgebreid volgen, je kunt live chatten en zo ook bepaalde onderdelen zien die bij trailers of andere gameplaybeelden van uitgevers worden weggelaten, je kunt er zelf beter van worden als speler, of je kunt een game volgen puur als entertainment.

Vooral de games met wedstrijdelementen worden erg goed bekeken. Te denken valt hier aan games zoals League of Legends, Heartstone, Dark Souls II of Minecraft. Wat ook aan de populariteit over de hele wereld heeft bijgedragen is het uitzenden van gametoernooien (eSport). Veel bedrijven streamen hun shows nu ook via Twitch en niet meer via de gebruikelijke tv kanalen.

Wat heb je nodig om te streamen

Allereerst natuurlijk een account bij Twitch. Deze kun je aanmaken op de site van Twitch (www.twitch.tv). Je krijgt dan een kanaal toegewezen. Twitch is ook geïntegreerd in diverse consoles zoals PS4 en XBOX One. Je kunt een gedeelte van jouw game opnemen en direct uploaden naar jouw kanaal. Heb je een andere console, dan kun je via een platform die door Twitch ondersteund wordt games streamen. Dit zijn onder andere XBOX 360, PS3 en PC. Uiteraard heb je hier wel wat werkgeheugen voor nodig (minimaal 8 GB), een processor gelijk aan de Intel Core i5-4670 en een goede internetverbinding. Daarbij komt dan nog de opnameapparatuur en de software zoals OBS (Open Broadcaster Software), FFSplit, of XSplit (gratis). Op de site van Twitch kun je hier meer informatie over vinden.

Kun je ook geld verdienen met Twitch

Dit is altijd mogelijk…..maar het vereist wel een dosis geduld en dito inspanning. Je kunt hier meer over lezen op de pagina “Ondernemen met Twitch”. Hier vind je ook informatie over het promoten van jouw kanaal. Want, alles valt of staat met het gezien worden!